Maatwerk
In mijn manier van werken staat iemands individuele behoefte centraal. Dat betekent dat ik maatwerk bied. Het gaat om jou als mens. Ook werk ik met korte trajecten: vaak zijn zes tot tien gesprekken al voldoende, soms iets meer. In de praktijk kunnen coaching en therapie door elkaar lopen. Bij therapie gaan we een laag dieper.
Integratief
Mijn werkwijze is integratief. Ik zie de mens als een geheel. En heb daarbij aandacht voor lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele (zingeving) aspecten. Deze hebben allemaal invloed op elkaar. Allereerst vind ik het belangrijk om de tijd te nemen om naar jou te luisteren. Ik maak gebruik van verschillende theorieën en werkwijzen. Daarbij geldt: Niet alleen praten, maar ook ervaren en doen. Dit stemmen we samen af. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van ontspanningsoefeningen, mindfulness, visualisatieoefeningen, lichaamsgerichte oefeningen. EMDR is ook mogelijk.
Intake
Als je je aanmeldt, zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Hierin bespreken we waar je tegenaan loopt, wat je graag wilt bereiken, evenals jouw achtergrond. Als het klikt en jouw vraag en mijn aanbod overeenkomen, dan starten we. Mocht dit niet zo zijn, dan kan ik meedenken in andere mogelijkheden die er voor jou zijn.
Kosten
Gesprekken duren meestal 60-75 minuten. Veel zorgverzekeraars vergoeden individuele therapie vanuit de aanvullende verzekering (een deel van) de kosten. Het is handig om voor informatie hierover vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ook werkgevers hebben vaak de mogelijkheid om kosten te vergoeden. Mochten de kosten voor jou te hoog zijn, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.
Coachgesprek: 102,85 (inclusief 21% BTW), Therapiegesprek 95,= (vrijgesteld van BTW)
Bereikbaarheid
De praktijk bevindt zich in de wijk Sterrenburg in Dordrecht, dichtbij de Rondweg N3. Er is een bushalte dichtbij (ongeveer 5 minuten lopen). Treinstation Dordrecht-Zuid is op (ongeveer 20 minuten) loopafstand. Er is voldoende gratis parkeerruimte in de wijk aanwezig.
Aanmelden
Je bent van harte welkom om contact op te nemen en/of je aan te melden. Ook als je (nog) geen gezondheidsproblemen hebt. Dit kan via het contactformulier op deze website. Dit kan ook als je informatie wilt of vragen hebt. Ik probeer zo snel als mogelijk en binnen een werkdag te reageren.
Werkwijze
Wake-up call
Voor veel mensen is het gebeurde een wake-up call. Je ontdekt (vaak achteraf) dat er misschien al eerder signalen waren die je lichaam al aangaf. Ik heb veel mensen gesproken na zo’n ingrijpende situatie en daarbij geluisterd naar veel levensverhalen.
“We ervaren het leven via ons lichaam. Als we onze levenservaringen niet kunnen verwoorden, zegt ons lichaam wat onze geest en mond niet kunnen zeggen”(Gabor Maté, arts)
Onze emoties, denken en ons hart, ze hebben veel invloed op elkaar. Soms zegt ons lichaam: ‘Stop’.
Het kan zijn dat:
Je teveel verantwoordelijkheid op je schouders draagt
Je erg streng bent voor jezelf
Je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt waar je niet los van komt
Je steeds wilt presteren en de lat voor jezelf hoog legt
Het lost zich niet vanzelf op. ‘’Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg”. Is er dan nog een uitweg? Gelukkig wel. Door de verbinding met jezelf (en anderen) te herstellen, de waarschuwingssignalen van je lichaam serieus te nemen, hiernaar te luisteren. Door te onderzoeken waardoor je niet verder komt, wat de oorzaken zijn. Door jezelf te leren kennen, je eigen overlevingspatronen en je (oude, verborgen) pijn. Door hiermee af te rekenen en meer rust en ontspanning in te bouwen.
Allereerst is daarbij belangrijk dat je zenuwstelsel weer tot rust gaat komen, dit heeft tijd nodig, oefeningen kunnen helpend zijn. Er zijn vaak mogelijkheden voor herstel of voorkomen van verdere schade. Pijn kan geheeld worden, lasten verlicht. Zo komt er meer rust en meer vrijheid. Het bewandelen van deze weg kan je gezondheid positief beïnvloeden. Zodat je weer kunt doen wat voor jou belangrijk is en daarvan kunt genieten.
Innerlijk kind
Al vroeg in ons leven ontstaan patronen in het omgaan met pijnlijke gevoelens, gedachten en gedrag. Hier zijn we ons later vaak niet van bewust. De hechtingsrelatie met onze ouders of opvoeders in de eerste levensjaren speelt hierin een belangrijke rol.
Veel mensen hebben in hun kindertijd moeilijke ervaringen gehad. Zo hadden ze bijvoorbeeld ouders die niet voor hen konden zorgen, door bijvoorbeeld verslaving of andere psychische problemen. Of was er al jong sprake van een groot verlies, een ouder die op jonge leeftijd overleed. Misschien was er onveiligheid binnen het gezin. Ook het niet krijgen wat je nodig had, zoals geruststelling, troost etcetera, doet pijn. Misschien voelde je je onbelangrijk en niet geliefd. Ook waren er misschien ervaringen buiten het gezin, zoals gepest worden.
Als dit teveel of te heftig is, wordt dit niet verwerkt. Een kind is klein en afhankelijk en heeft nog niet zoveel mogelijkheden. Deze pijn kan worden afgesplitst, verdrongen. Het lijkt er dan niet te zijn, maar niets is minder waar. Op de achtergrond kan zij blijvend stress geven. Deze stress heeft invloed op het lichaam. Onderdrukken ervan kost veel energie. Een kind gaat leren hoe het kan overleven, dit kan leiden tot gedrag als aanpassen, zorgen voor anderen, hard werken, je best doen, het contact verbreken met jezelf. Anderen worden boos, zetten zich af, gaan middelen gebruiken of op andere wijze zich destructief gedragen. Dit helpt om te overleven, tegelijk kan het later in je volwassen leven tegen je gaan werken. Het kan schade aanrichten aan je psyche en lichaam. Je lichaam kan uitgeput raken.
Een belangrijke manier van werken is voor mij werken met het innerlijke kind, al deze ervaringen zijn namelijk in ons opgeslagen. Op een veilige manier werken aan heling van wat verwond of beschadigd is. En daarbij vervolgens jezelf gaan leren geven wat je nodig hebt. Je leert ook om je eigen patronen te doorbreken.

“We ervaren het leven via ons lichaam. Als we onze levenservaringen niet kunnen verwoorden, zegt ons lichaam wat onze geest en mond niet kunnen zeggen”
(Gabor Maté, arts)